Držitelia parkovaích ZŤP preukazov môžu aj naďalej jazdiť po ďiaľniciach bezplatbe, avšak nastalo niekoľko zmien:

10.03.2016 00:00

 

Držitelia parkovacích preukazov ZŤP budú môcť aj v roku 2016 po zavedení elektronických diaľničných známok jazdiť po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne. Fungovať však bude niekoľko noviniek.

Od nového roku možno podať žiadosť elektronicky

Od 1. januára 2016 sa totiž zmení postup pri podávaní žiadosti o oslobodenie od platenia diaľničnej známky. "Od tohto dátumu sa budú podávať žiadosti priamo cez internetový portál eznamka.sk alebo prostredníctvom vybraných obchodných miest, ktoré sa nachádzajú v krajských mestách," opísala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. Zoznam týchto obchodných miest nájdu motoristi podľa jej slov tiež na stránke eznamka.sk.

Zároveň už od 1. januára budúceho roku nebude možné požiadať o oslobodenie vozidla od platenia diaľničnej známky prostredníctvom pošty. Všetky informácie a formuláre potrebné k podaniu žiadosti budú pre motoristov k dispozícii rovnako na spomínanej internetovej stránke.

V tomto roku pritom postačovalo, aby držitelia parkovacích preukazov ZŤP vopred zaregistrovali auto, ktoré chceli oslobodiť od platenia úhrady, zaslaním žiadosti na adresu Národnej diaľničnej spoločnosti. Po zaregistrovaní im NDS odoslala poštou "Potvrdenie o registrácii vozidla".

Registrácia z roku 2015 platí aj pre rok 2016

Registrácia oslobodenia od platenia úhrady z roku 2015 však platí aj pre rok 2016. "To znamená, že existujúce registrácie oslobodených vozidiel v tomto roku zostanú v platnosti aj v budúcom roku," vysvetlila Žgravčáková. Oslobodené vozidlá tak nemusia o registráciu žiadať opätovne.

V prípade, že držiteľ parkovacieho preukazu ZŤP ešte neodoslal žiadosť o oslobodenie od platenia úhrady, môže tak urobiť do 31. decembra tohto roku ešte tradičným spôsobom ako doteraz.

Na stránke dialnicnenalepky.sk nájde postup ako požiadať o oslobodenie od platenia úhrady, rovnako sú na tejto adrese k dispozícii aj formuláre potrebné na podanie žiadosti. "Žiadosť o oslobodenie od platenia úhrady odošlú držitelia parkovacieho preukazu ZŤP do 31. decembra 2015 na adresu Národnej diaľničnej spoločnosti," dodala hovorkyňa.

 


Kontakt

Elektro vozíky

Šípková 35
048 01 Rožňava
www.elektrovoziky.sk

+421 944 449 610
+421 902 109 133